Humanistinen tiedekunta Tulenkantajien kirjakauppaan

Tampereelle on perustettu uusi Humanistinen tiedekunta.

Tampereen yliopistossa humanistinen tiedekunta lakkautettiin vuonna 2011, kun tiedekunnat korvattiin tieteenalayksiköillä. Uusi Humanistinen tiedekunta on ottanut tehtäväkseen tutkia humanismin merkitystä ja tehtäviä nykyajassa. Tiedekunta pystytetään Tulenkantajat-kirjakauppaan (Hämeenpuisto 25).

Humanistinen tiedekunta ei pyri ”osaajien” tuottamiseen tai tuotannon tehostamiseen. Sen sijaan opintosuunnitelmassa painotetaan kriittisyyttä, ymmärtämistä ja yhdessä oppimista. Humanisti haluaa tietää, miltä maailma näyttää muiden silmin. Humanistisesta tiedekunnasta ei voi valmistua, tulla valmiiksi. Siellä opiskellaan ikuisina perustutkinto-opiskelijoina.

Humanistinen tiedekunta on syntynyt rakkaudesta ja nälästä. Se on syntynyt halusta kehittyä ihmisenä ja ihmiskuntana ymmärryksen ja jaetun viisauden kautta. Humanistinen tiedekunta haluaa paitsi pitää yllä sivistystä, myös synnyttää uutta ajattelua. ”Humanismin alasajo loukkaa ihmisarvoa”, totesi kirjailija Mirkka Rekola Aamulehden haastattelussa (13.8.2012). Alasajo koskee Rekolan mukaan myös yliopistoa, humanismin kehtoa: ”Yliopisto on muuttunut tuotantolaitokseksi, jonka pitää tuottaa tutkimuksia ja maistereita määrätty määrä määrätyssä ajassa [- -] opettajat ovat vastuussa vain tuotantotavoitteista, jotka eivät yliopistoon sovi.”

Lukukauden 2012–2013 aikana tiedekunta järjestää luentosarjan, jossa humanistista näkökulmaa tuodaan esiin keskustelemalla mm. ympäristöstä ja lääketieteen etiikasta. Tiedekunnassa järjestetään myös praktikumeja ja symposiumeja. Tiedekunnan tilaisuudet – kuten leikki, oppi ja sivistys – ovat avoimia kaikille. Sarjan avausluennon aiheena on maanantaina 29. lokakuuta klo 18 Huomisen avantgarde. Aiheesta keskustelevat kirjailija J.K. Ihalainen, filosofi Antti Salminen ja tamperelainen kuvataiteilija Tiina Poutanen. Ensimmäisessä praktikumissa keskiviikkona 21. marraskuuta kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen lukee performanssissaan ääneen tammikuussa ilmestyvän runokirjansa oikovedokset.

Kulttuuriväki on leveänä rintamana hankkeen takana. Tiedekunnan suojelijoiksi on kutsuttu kirjailijat Kirsi Kunnas ja Mirkka Rekola, pitkän humanistisen uran tehneet runoilijamestarit. Tiedekuntaneuvostoon kuuluvat Erkki Kiviniemi, Olli Löytty, Rosa Meriläinen, Vilja-Tuulia Huotarinen, Mikko Mankinen ja Ville Hytönen.

Mainokset

4 ajatusta artikkelista “Humanistinen tiedekunta Tulenkantajien kirjakauppaan

  1. Anja Aarnio sanoo:

    Onnea ja menestystä humanistiselle tiedekunnalle! Kesäpäivän kulttuuriyhdistyksen Kirjakahvila levittää sanaa.

  2. […] kello 18 Tulenkantajissa Humanistisen tiedekunnan avausluento: Huomisen avantgardesta keskustelevat kirjailija J.K. Ihalainen, filosofi Antti […]

  3. […] 21.11. klo 18 HUMANISTINEN TIEDEKUNTA: Kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen lukee performanssissaan ääneen tammikuussa ilmestyvän […]

  4. […] Halmetoja. Tilaisuuden vetää kirjailija Rosa Meriläinen ja sen järjestää kaikille avoin Humanistinen tiedekunta. Opiksi ja iloksi. Hurme tunnetaan sekä omista teksteistään että Aleksis Kivi -tulkinnoistaan […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: