Yhteiskunnan varkaat -monologi

7. Helmikuuta kello 18 Teos & Tulenkantajilla saadaan todistaa Kaarlo Uskela -monologia Yhteiskunnan varkaat. Eläkkeellä oleva näyttelija Jorma Markkula on valmistanut monologin Uskelan poliittisesta pakinasta, joka julkaistiin Työmies-lehdessä v. 1908. Ainutkertaisen esityksen ohjaa Juha Hurme.

Uskela ja kustantaja joutuivat pakinasta oikeuteen, kun poliittiset vastustajat yrittivät eliminoida hänet muka rikokseen yllyttämisestä. Uskela joutui myös syytteeseen jumalanpilkasta saman pykälän mukaan jolla Hannu Salama puoli vuosisataa myöhemmin tuomittiin, mutta sekin syyte kaatui.

Kaarlo Uskela määritellään Kansalliskirjaston intendentin Kai Enqvistin
väitöskirjassa Suomen sensuroiduimmaksi runoilijaksi. Vuonna 1932, kahdeksan vuotta runoilijan kuoleman jälkeen, KHO määräsi runoteoksen Pillastunut runohepo takavarikoitavaksi ja tuhottavaksi. Sanaa on kuitenkin vaikea tappaa: vuonna 2008 Savukeidas-kustantamo julkaisi kielletyn teoksen uudelleen. Se on myynnissä Tulenkantajat-kirjakaupassa, ainoana paikkana Tampereella.

Esityksen jälkeen on mahdollista keskustella sananvapaudesta ja siitä miten sitä käytetään. Aihe on tälläkin hetkellä erittäin ajankohtainen.

Mainokset
Mainokset
%d bloggers like this: