Asko Jaakonaho: Tulenkantajien sotakevät

Kirjailijavieraana Asko Jaakonaho
6.9. kello 18
Vapaa pääsy, tervetuloa!

”Uusi ihminen syntyy tulesta. Hän nousee liekeistä taistellujen jälkeen. Uutta ihmistä synnytetään kaikkialla, vedetään ulos valtavin pihdein. Neuvostoliitossa, Saksassa. Johtajat muovaavat miljoonien nuorten kehoja ja mieliä. Nuorisoa karkaistaan kuin terästä, heidän täytyy pysyä lujina. Komeista miehistä saadaan kauniita vainajia.”

Näin miettii Olavi Asko Jaakonahon tuoreessa kirjassa Valon Juhla (Otava 2017). On sotakevät 1942, ja Katrin keuhkosairaus on ottamassa vallan.

”Rakensin unista kaupunkeja. Ensin itämaisen haavekaupungin, sitten työläisten köyhän kivikasarmin. Ne kaupungit kestävät, vaikka talot sortuvat.”

Katri Vala (1901-1944) ja Olavi Paavolainen (1903-1964) olivat 20-luvulla vaikuttaneen Tulenkantajat-kirjailijaryhmittymän perustajajäseniä. He taistelivat suomalaisen kulttuurielämän puolesta myös suursodassa. Valon juhla kuvaa sotaa, nuoruutta ja unelmia näiden kahden poikkeuksellisen visionäärin silmin.

asko jaakonahoAsko Jaakonaho (s.1982) on Tampereella asuva kirjailija. Hän on työskennellyt mm.  Ylen tv- ja radiotoimittajana. Esikoisromaani Onnemme tiellä (2012) sai Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon ja oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. (Kuva: Aamulehti)

Mainokset
Mainokset
%d bloggers like this: