Asteekkirunoutta: Kukkien ja sodan lauluja

kukkien ja sodan laulujaPerjantaina 22.syyskuuta kello 17:30 julkaistaan kirjakaupassa eksoottinen käännösrunokokoelma 1500-luvulta. Tapahtuma on maksuton. Tervetuloa!

Asteekit asuttivat Mesoamerikassa nykyisen Meksikon aluetta, ja sen pääkaupunki Tenochtitlán sijaitsi Mexico Cityn paikalle. Espanjalaiset konkistadorit valloittivat Tenochtitlánin lähes 500 vuotta sitten, vuonna 1521, ja koko atsteekkivaltakunnan. Saman vuosisadan alkupuolella kirjoitustaidon omaksuneet espanjalaisten lähetyssaarnaajien intiaanioppilaat onnistuivat taltioimaan siihen asti vain suullisena perinteenä kerrottua runoutta.

Asteekkien runouden parhaimmistoa sisältävä kokoelma Kukkien ja sodan lauluja (Aviador 2017) osoittaa ihmisen universaalin muuttumattomuuden: kauneuden tajun, ystävyyden merkityksen, kuoleman arvoituksen ja ihmisen katoavaisuuden. Se myös raottaa kiehtovalla tavalla ovea menneeseen aikaan ja länsimaiselle lukijalle vieraaseen kulttuuriin.

Runovalikoiman suomentanut antropologi ja historioitsija Pekka Valtonen on tutkinut Meksikon ja Latinalaisen Amerikan historiaa yli kolmen vuosikymmenen ajan. Hän on Latinalaisen Amerikan tutkimuksen ja historian dosentti Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Asteekkien ikiaikaiseen runouteen Valtonen tutustui jo 1980-luvulla. Kukkien ja sodan lauluissa hän tuo asteekkien runoutta suomalaisten lukijoiden nautittavaksi.

http://www.aviador.fi/kirjat/kukkien-ja-sodan-lauluja.htm

Mainokset
Mainokset
%d bloggers like this: