Tulenkantajien kirjapiiri. Anu Kaajan Leda.

Ystävänpäivänä eli keskiviikkona 14. helmikuuta kello 18 Tulenkantajien kirjapiirissä keskustellaan Anu Kaajan romaanista Leda, joka oli Runeberg-palkintoehdokas.

Erään myytin mukaan ylijumala Jupiter laskeutui joutsenen hahmossa nuoren Leda-nimisen neidon luo ja – no, tietäähän sen. Tätä tarinaa on kuvitettu historian saatossa viljalti, ja kerrottiinpa se kerran jopa kuninkaan hovissa jossain Ranskan suunnalla.

Tuo versio meni kuitenkin karkeasti pieleen, ainakin jos kysyy kertojalta, joka viihtyy maaseudun rauhassa ja kirjoittaa epäkohdasta ystävälleen. Hän ottaa asiakseen uudistaa myytin itse. Uuden version epäonninen päähenkilö on luostarista poimittu nuori Adèle ja Jupiterin roolia saa esittää pahamaineinen Monsieur de Signe. Anu Kaajan romaani Leda on valmis alkamaan.

Seuraa mielipuolinen kuvaelma, jossa Adèlen tarinan rinnalla myös kertojasta alkaa paljastua yhtä ja toista. Mitä hän oikeastaan tekee niin kaukana ihailemansa hovin loistosta ja miksi suhtautuu lähes pakkomielteisesti ainoaan palvelustyttöönsä? Kaajan vertaansa vailla olevan tekstin tarkkuus ja mielikuvitus pääsevät valloilleen kertojan hillittömässä yrityksessä kuvata neidon häpäisy hienostuneesti ja ajanmukaisesti – niin kuin sen oikeasti kuuluisi mennä!

Anu Kaajan upea Leda lennättää lukijansa myyttien ja niiden uustulkintojen syövereihin.

Tulenkantajien kirjapiirin keskustelijoina ovat kriitikko ja vapaa toimittaja Kikka Holmberg, toimittaja ja kirjailija Juhani Karila, kirjallisuudentutkija Maria Laakso ja FT Sakari Vainikka. Piirin vetäjänä toimii kulttuuritoimittaja ja kriitikko Siskotuulikki Toijonen. Kirjapiiri kokoontuu noin kerran kuukaudessa.

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

 

 

Mainokset
Mainokset
%d bloggers like this: