Tulenkantajien kirjapiiri. Vieraana Tomi Kontio.

Keskiviikkona 18. huhtikuuta kello 18 Tulenkantajien kirjapiirissä keskustellaan Tomi Kontion runokokoelmasta Saattaa, olla. Kontio saapuu kirjapiirin vieraaksi paikan päälle ja nyt on myös mainio mahdollisuus saada kirjailijalta omistuskirjoitus!

Tomi Kontio (s. 1966 Helsingissä) on ikäpolvensa arvostetuimpia ja kiitetyimpiä runoilijoita. Saattaa, olla on Kontion seitsemäs runokokoelma. Vuonna 2014 julkaistiin Kontion tähänastiset runot yhteen koonnut Kuviot tähdistä, kengät maailmasta – Runot 1993–2011 (Teos). Hänen runojaan on käännetty muun muassa englanniksi, espanjaksi, ranskaksi, ruotsiksi, saksaksi, italiaksi, unkariksi ja viroksi. Hän on ollut Runeberg-palkintoehdokkaana novellikokoelmallaan Säädyttömät (Tammi, 1994) ja romaanillaan Uumen (Tammi, 1995).

Kontio on julkaissut myös lastenkirjoja, viimeisimpänä yhdessä kuvittaja Elina Warstan kanssa teoksen Koira nimeltään Kissa (Teos), joka oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2016 lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon saajaksi. Kontion ensimmäinen lastenkirja Keväällä isä sai siivet (Tammi) voitti Finlandia Junior –palkinnon vuonna 2000. Kontio on kirjoittanut myös kolumneja ja laulujen sanoituksia.

Saattaa, olla kulkee kuoleman ja rakkauden tyhjyyksissä, aukoissa ja kirjaimissa. Toisen ihmisen koskettamisesta ja rakastamisen yrityksistä ei ole pitkä matka menettämiseen ja poissaoloon. Poissaoleva on todempaa kuin asia tai ihminen, jota sanoin ja kosketuksin yrittää hahmottaa. On mahdotonta tavoittaa omaa tai toisen olemassaoloa, piirteitä ja tunteita, mutta samalla yritys on edellytys elämälle, jakamiselle.

Runoissa haudataan ja katsotaan kuolevaa, jo kuollutta. Samalla painavuudella niissä nojataan rakastettuun, ihoon, lämpöön. Kirjaimien ja sanojen välit piirtävät kipeää tekeviä kuvia siitä, miten kieli ei tavoita sitä, mikä totta oli.

Tulenkantajien kirjapiiri kokoontuu noin kerran kuukaudessa keskustelemaan ajankohtaisista kirjoista. Piirin vetäjänä toimii kulttuuritoimittaja ja kriitikko Siskotuulikki Toijonen.

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

 

Mainokset
Mainokset
%d bloggers like this: