Erkin vieraana Mikko Piispa & Yhdeksän sanaa Y-sukupolvesta

Torstaina 6.9. kello 18 tapahtumaisäntämme Erkki Kiviniemen vieraaksi saapuu Mikko Piispa, joka kertoo uudesta kirjastaan Yhdeksän sanaa Y-sukupolvesta (Teos 2018).

Viime vuosina moni yhteiskunnallinen keskustelu on sivunnut ”Y-sukupolvea”. Yleisimmin termillä tarkoitetaan 1980-luvulla syntyneitä, siis juuri nyt aikuisen, vakavan elämänsä alkutaipaleella kulkevia kansalaisia. Y-sukupolvi on elänyt vaiherikkaat lapsuuden ja nuoruuden, joiden aikana Suomi ja maailma ovat läpikäyneet mittavia muutoksia. Y:n elämänkaareen on tallentunut vaikea lama, voimakas nousukausi ja pitkä taantuma, hyvinvointivaltion ja työmarkkinoiden murros, siirtyminen globaalin kilpailutalouden aikaan sekä digiloikka. Aikaamme määrittävät yksilön vastuu, yltäkylläisyyden ja epävarmuuden ristiveto sekä monet kipeästi ratkaisuaan odottavat ongelmat. Siten Y:hyn, nykyisellään noin 700 000 ihmisen muodostamaan porukkaan, kohdistuu myös kosolti toiveita ja odotuksia, sillä heidän harteillaan on alati painavampi taakka suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuutta.

Y:itä on luonnehdittu monin tavoin: levottomiksi, malttamattomiksi, itsekkäiksi, ironisiksi, solidaarisiksi, kansainvälisiksi ja ties miksi muuksi. Mutta mitä Y:stä todella tiedetään? Keistä oikeastaan puhutaan, ketkä jäävät katveeseen? Millaisia ovat Y:n sukupolvikokemukset vai voiko sellaisia edes määritellä?

Aikalaisdiagnostisessa tietokirjassaan Mikko Piispa, syntymävuoden (1983) perusteella itsekin Y, luotaa tätä mittavaa yhteiskunnallista teemaa muun muassa sukupolvitutkimuksen valossa. Hän linkittää tutkimustietoa ajankohtaisiin keskusteluihin ja henkilökohtaisiin havaintoihin. Kirjan lähtökohta on, että sukupolvikokemusten on aina palauduttava aikansa elinoloihin. Niitä teoksessa avataan yhdeksän avainsanan kautta: yksilöllisyys, yltäkylläisyys, portfolio, kaupunki, kännykkä, 9/11, MM 95, kannabis ja tulevaisuus. Yhdeksän sanaa Y-sukupolvesta onkin myös kirja Suomesta sellaisena kuin se nyt on, hetki sitten oli ja ehkä hetken päästä tulee olemaan.

Mikko Piispa (s. 1983) on sosiologi (VTM), joka on toiminut tutkijana monenkirjavissa nuorisotutkimuksen alaan kuuluvissa hankkeissa. Piispan tutkimukset ovat käsitelleet muun muassa huippu-urheilijoita, taiteilijoiden työtä, dopingin käyttöä, huumekuolemia ja nuorten tupakointia. Hän on julkaissut lukuisia tieteellisiä artikkeleita, kolumneja ja muita tekstejä sekä ollut yhtenä kirjoittajana Nuorisotutkimusseuran julkaisemissa kirjoissa Kuntodoping – näkökulmia dopingaineiden käyttöön huippu-urheilun ulkopuolella (2012), Taiteilijan elämänkulku: tutkimus nuorista taiteilijoista 2000-luvun Suomessa (2014) ja Huippu-urheilijan elämänkulku: tutkimus urheilijoista 2000-luvun Suomessa (2015).

Mainokset
Mainokset
%d bloggers like this: