Tulenkantajien kirjapiiri: Suomen kieli ja mieli.

Keskiviikkona 10.10. kello 18 Tulenkantajien kirjapiiri kokoontuu puhumaan Janne Saarikiven uutuuskirjasta Suomen kieli ja mieli (Teos 2018). Mikäpä sopisikaan paremmin Aleksis Kiven päivään! Myös kirjailija itse saapuu paikalle keskustelemaan. Lisäksi kirjapiiriin hyppää mukaan humoristi, muusikko, tietokirjailija ja radioääni Pasi Heikura.

Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Mistä Suomi tulee? Entä suomi? Minkälaisten ristiriitaisten myyttien ja käsitysten varaan tämä hökötys on rakennettu? Onko suomessa jotakin, joka voisi kertoa meille Suomesta tai suomalaisuudesta?

Suomen kieli ja mieli kertoo sen. Mainiossa teoksessaan Janne Saarikivi jäljittää suomen kielen, suomalaisen ajattelun ja suomalaisen kulttuurin yhteyksiä. Missä määrin kulttuurit ovat kielten eroja? Saarikivi kaivautuu suomen lisäksi verrattomiin määrin muitakin kieliä, joiden syntaksit ja semantiikat saattavat hyvinkin kertoa meille jotain itsestämme. Kieli on sen elävää käyttöä, ruumiillista maailmassa hillumista, ja muokkaa ajatteluakin, vaikka suomestakaan ei ehkä lopullista vastausta suomalaisuudelle löydä.

Epäselvien myyttien – modernien kansallisvaltioiden rakennuspilarien – omanlaisensa purkamisen lisäksi Saarikiven paikoin poleemista, paikoin ratkiriemastuttavaa tekstiä ajaa myös aito huoli suomen kielestä. Tämä piskuinen kieli ei maailman mittakaavassa ole ihan hirveästi suurempi kuın monet sen sukulaiset, joista liian monet ovat kuolleet.

JANNE SAARIKIVI (s. 1973) toimii Helsingin yliopiston Suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitoksen professorina. Hän on myös kolumnisti ja yksi Ultra Bra -yhtyeen sanoittajista.

Saarikivi_Suomenkielijamieli

%d bloggaajaa tykkää tästä: