Tampereen runoilijat: Markku Toivonen

Maanantaina 3.12. kello 18 kuulemme tamperelaisen runoilijan Markku Toivosen runoja kahden tamperelaisen näyttelijän eli Auvo Vihron ja Eriikka Magnussonin tulkitsemina.

Lämpimästi tervetuloa!

Markku Toivonen (s. 1957 Hämeenlinna) on asunut pitkään Tampereella, Pispalan kaupunginosassa. Toivoselle on myönnetty viisi Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkintoa vuosien 1985 ja 2007 välillä. Runokokoelma Kuka yössä herää oli Einari Vuorela -runopalkinnon ehdokkaana vuonna 2008.

Toivonen aloitti kirjailijantyönsä lyyrikkona 1980-luvun alussa. Hän on julkaissut viisi runokokoelmaa, joista uusin, Lauluja tyhjyydestä, ilmestyi syksyllä 2017. Toivosen runoja on luonnehdittu laulullisiksi ja tematiikaltaan ajattomiksi, ja niitä sävyttää tietoisuus eurooppalaisen lyriikan perinnöstä. Runojen kieli on usein paradoksien, yllättävien kiteytysten ja mustan huumorin leimaamaa.

Toivonen on kirjoittanut myös novellikokoelman, kaksi satiirikokoelmaa ja näytelmiä. Aikoinaan ”kulttiteokseksi” muodostuneen esseekokoelman Runouden kuntokoulu hän teki yhdessä runoilija Risto Ahdin kanssa. Tämä luovan lukemisen ja kirjoittamisen opas perustui samannimiseen 32-osaiseen radiosarjaan.

Yksi Toivosen erikoisalueista on suomalainen metriikka: hän on tutkinut mm. Lauri Viidan ja V. A. Koskenniemen runomittojen käyttöä. Häntä kiinnostavat myös typografia ja kirjapainotaidon kehitys.

Ennen ryhtymistään kirjailijaksi Toivonen työskenteli toimittajana ja lehtikuvaajana. Toivonen on opettanut sanataidetta mm. Taideteollisessa korkeakoulussa, yliopistoissa ja kansalaisopistoissa ja pitänyt kirjoittajakursseja kautta Suomen.

 

(Kuva: Jyrki Nisonen)

Markku Toivonen_2020 hiottu

Mainokset
Mainokset
%d bloggers like this: